Koncepcja paszy

Współczesne konie (Equus caballus) to zwierzęta stepu, w naturalnym środowisku żywiące się jedynie ubogą roślinnością stepową. Niska wartość pokarmowa trawy stepowej (w tym niewielki udział cukru) oraz wysoka zawartość włókna sprawiły, że układ pokarmowy koni jest wysoce wyspecjalizowany w pozyskiwaniu energii z węglowodanów strukturalnych, zaś aktywność enzymów rozkładających skrobię jest stosunkowo niewielka. W naturze konie w celu pokrycia całego dobowego zapotrzebowania na składniki odżywcze pobierały powoli pokarm przez 12-16 godzin na dobę. Różnorodność dostępnych gatunków traw i ziół pozwalała koniom na wybieranie najbardziej wartościowego pokarmu, odpowiadającemu ich zapotrzebowaniu w danym momencie.

Głównym nośnikiem energii w diecie konia są węglowodany strukturalne (hemicelulozy, celuloza), które są rozkładane w jelicie ślepym przez mikroorganizmy w procesie fermentacji. Niewielki udział skrobi i cukrów prostych jest rozkładany enzymatycznie przez amylazę w jelicie cienkim. Niewielka aktywność amylazy w układzie pokarmowym konia sprawia, że skrobia jest rozkładana i przyswajana w bardzo ograniczonym stopniu.

Jeśli duże ilości niestrawionej w jelicie cienkim skrobi trafią do jelita ślepego, ulegnie ona rozkładowi przez mikroorganizmy zasiedlające jelito ślepe. Ten proces z kolei prowadzi do wytwarzania krótko łańcuchowych kwasów tłuszczowych, które powodują obniżenie pH – zakwaszenie treści jelita ślepego grozi zniszczeniem naturalnej flory bakteryjnej, czego następstwem są straty energii, niedobór witamin z grupy B, a w skrajnych przypadkach niekontrolowana fermentacja, wydzielanie dużej ilości gazów i w konsekwencji kwasica, ochwat, biegunka czy kolka.

Współcześnie większość koni utrzymywanych jest w systemie alkierzowym, gdzie czas wypasu na pastwisku jest znacząco ograniczony (lub całkowicie wyeliminowany), zaś konie karmione są zadawanymi kilka razy dziennie porcjami pasz objętościowych i treściwych bez możliwości dowolnego pobierania pokarmu. Stosowanie ziaren zbóż w celu koncentracji energii w dawce dostarcza znaczne ilości skrobi, której strawność w jelicie cienkim zależy m.in. od rodzaju zboża: owies jest przyswajany dobrze, zaś jęczmień i kukurydza znacznie trudniej. Zbyt duża porcja skrobi oraz jej niska strawność w znacznym stopniu obciążają układ pokarmowy konia zwiększając ryzyko wystąpienia poważnych problemów zdrowotnych, dlatego skrobia dostarczana w paszy musi być w jak najwyższym stopniu rozkładana enzymatycznie i przyswajana w jelicie cienkim.

   

Zboża we wszystkich produktach marstall poddawane są hydrotermicznej obróbce – pod wpływem wilgoci, ciepła i wysokiego ciśnienia ziarna zbóż otwierają się, zaś zawarta w nich skrobia staje się bardziej podatna na rozkład enzymatyczny, który przebiega znacznie efektywniej i szybciej. Pozyskana w ten sposób energia jest dla konia szybko i łatwo dostępna, bez ryzyka przeciążenia układu pokarmowego. Wyższa strawność paszy uzyskana w procesie jej obróbki pozwala również na redukcję dziennej dawki paszy.

Pasze marstall oprócz przetworzonych zbóż zawierają również szereg różnorodnych naturalnych składników i skoncentrowanych preparatów mineralno-witaminowych w celu optymalizacji wartości pokarmowej w dawce. Dzięki temu pasze marstall pozwalają na niskie dawkowanie i nie wymagają dodatkowej suplementacji. Bogate receptury uzupełnione o dodatek substancji aktywnych oraz ziół pozwala na komponowanie pasz dopasowanych do konkretnych potrzeb koni wszystkich ras i dyscyplin.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl